GALYA-KILÁTÓ

GALYA-KILÁTÓ

A LEGJOBB ÉPÜLET A GALYA-KILÁTÓ LETT A MÉDIA ÉPÍTÉSZETI DÍJA VERSENYÉN

A kortárs magyar építészet legkiválóbb alkotásait díjazta pénteken este az Uránia Nemzeti Filmszínházban az ország vezető nyomtatott és elektronikus médiájának képviselőiből álló zsűri, ahol a Galya-kilátó „Épület” kategóriában az abszolút győztes lett. A 2015 szeptemberében átadott létesítmény a MÉD közönségdíját is elhozta „Épület” kategóriában.
A Média Építészeti Díjnak (MÉD) két kategóriája van: épületek és tervek. A két kategóriában két díjért lehetett versenyezni. Az egyik elismerést a média képviselői ítélik oda a legizgalmasabb alkotásnak, a másikat a közönség döntötte el szavazás alapján. A szavazás menetét az epiteszforum.hu oldalán itt tekintheted át.

GALYA-LILATO-02Az immár 11. alkalommal megrendezett versenyre a médiazsűri elé kerülő legjobb terveket és épületeket egy háromtagú, nemzetközi szakmai előzsűri választotta ki a versenyen indult munkák közül. Az előzsűrizést Indira van’t Klooster holland építész és újságíró vezette, amelynek eredményeként 5 terv és 6 épület került a döntőbe a díjra nevezett 84 épület és 60 terv közül. Az előzsűri az értékelés során az építészeti kvalitások mellett vizsgálta a munkák társadalmi és szociális kontextusát és a koncepciót is.

GALYA-LILATO-04

A döntősök (köztük a Galya-kilátó tervezői, Kovács Csaba vezető építész és Vass-Eysen Áron építész) a rangos gálaest folyamán látványos prezentáció keretében mutatták be alkotásukat a média képviselőiből álló zsűrinek (Balogh Ákos Gergely – Mandiner, Böszörményi-Nagy Gergely – Design Terminál, Devich Márton – una Zrt., Földes András – Index, Kántor Viola – HírTV, Keresztury Tibor – litera.hu, Dr. Komáromi Balázs – azdasági Rádió, Molnár Szilvia – DunaTV, Őrfi József – Magyar Nemzet, Sümegi Noémi – Heti Válasz, Szalai Anna – Népszabadság, Száraz István – vs.hu), akik a nyilvánosság előtt pontoztak, és elmondták a véleményüket az épületről.

A Péter hegyesén álló kilátó eredetileg 17 méter magas tetejére a múltban egy belső, rozsdás csigalépcsőn lehetett feljutni, fent pedig egy kevéssé impozáns vasketrecből nézelődhetett a túrázó. A mintegy 80 millió forintból megvalósult felújítás során a kilátót 13 méterrel magasították meg, kívülre pedig két lépcsősor került, az egyik a felfelé, a másik a lefelé haladó forgalomnak. A beléptetőkaput elhagyva 162 lépcsőfokot kell leküzdened. A közel 1000 méteres magasságban lévő tetőteraszról 360°-os panorámában gyönyörködhetsz.

GALYA-LILATO-05GALYA-LILATO-13GALYA-LILATO-06

GALYA-LILATO-12

forrás: turistamagazin.hu


Paloc.TV műsora Galyatetőről

http://paloc.tv