Archive

Archive

 

Idementettük el az előző weboldal tartalmát.

Vadásznap Galyatetőn
Ősz
Október 18

A verőfényes őszt az idén október közepén váratlanul 10 12 cm-es hóréteg tette még érdekesebbé, amely néhány napig meg is maradt.
Nyár
Július 14.

A sokéves mérések szerint Galyatetőn a téli átlag hőmérséklet 7-8 fokkal magasabb mint lent, akár a Mátra lábánál, pl: Gyöngyösön. Nyáron viszont ugyanennyivel hüvösebb, tehát a jelenlegi országos kánikula itt kellemes 22-24 fokos hőmérsékletet jelent. Így július közepe táján már a cseresznye is megérik, ahogy az egy ma készült képen is látszik.
Tavasz
Április 8.

Véget ért az elmúlt néhány év leghavasabb tele. A sípark üzemeltetői nem panaszkodhattak a forgalomra. Az északi oldalon ugyan még látni néhány hófoltot, de most is érdemes feljönni a Mátrába kirándulni. Már nyílnak a hóvirágok, és már kibújtak a tavaszi kökörcsinek is.

 

Sífutás
Január 10

Kevesen tudják. hogy Galyatetőn november eleje óta folyamatosan lehet természetes havon sízni. Az országban egyedül itt, jól kiépített pályákon, a sízés egyik legegészségesebb ágát a sífutást, és a sítúrázást lehet gyakorolni.

Az évekkel ezelőtt még tömegsportnak számító többszáz versenyzővel működő síklubok és diáksport egyesületek a “nagy átalakulás” áldozatai lettek. Megmaradtak viszont a nemzetközi szabványoknak is megfelelő sífutó pályák, ( Biathlon világbajnokságot is rendeztek itt ) , A biathlon lőtér, a stadion, a kiszolgáló épületek, és néhány lelkes sportember, akik megpróbálják átmenteni ezt a csodálatos sportágat ezen a nehéz időszakon. A helyszinen sífutást oktatnak, korlátozott számban felszerelést, és szállást is tudnak biztosítani. A képen a Gyöngyössolymosi általános iskola diákjai az alapokkal ismerkednek.
Téli napforduló
December 21

Galyáról nézve a téli napfordulón, dec. 21-én a nap pontosan a Kékes csúcsa mögött kel fel.
Már tíz napja hogy az országot sőrű zúzmarás köd borítja, csak a 800 m-nél magasabb hegyeken élvezhetik a véletlenül idelátogatók az ilyen látványt.
Nagy siker volt !
Augusztus 4

Immáron a második nagy Kodály rendezvénnyel büszkélkedhet az idén Galyatető.
Nem titkolt szándékunk, hagyományt teremteni ezzel hisz nem sok hely volt ahol olyan sokat, és szivesen tartózkodott a TANÁR ÚR, mint Galyatető.
A hűvös idő miatt egy gyors költözködéssel kezdődött a Kodály Zoltán Világzenekar koncertje Galyatetőn. Nem az eredetileg tervezett helyszínen a Nagyszálló parkjában, hanem a Szálloda halljában “állt föl” a zenekar.
A zsúfolásig megtelt teremben egy kiváló hangulatú nagyszerű előadást élvezhetett végig a szerencsés közönség.

“Él, mig nemzet él e hazán”
Június 24

Kodály Zoltán jubileumi ünnepség Galyatetőn

Kodályné és édesanyja

Kodály Zoltán életműve a nemzet létének bizonyítéka. Ahogyan a 125 éve született, negyven esztendeje elhunyt zeneköltő Liszt Ferenchez szólva – Vörösmarty szavaival – a kórusművészet szólamaival kiénekelte: “Még él lelke Árpád nemzetének.” Többek közt ezt hangsúlyozta ünnepi beszédében a neves Kodály-kutató: Bónis Ferenc zenetudós június 24-én a galyatetői kápolnában koncelebrált mise után a téren, ahol kórushangversenyen országosan ismert kórusok együtt tisztelegtek a Mátrát különösen kedvelő, azt bebarangoló zeneszerző emlékének. Még a múlt század elején, amikor Kodály átgyalogolt a hegyi utakon Pásztóról Gyöngyösre, majd gyűjtőútjain, amikor meglelte a hegyek alatt az Esti dalt egy énekmondó aszszonynál, bizonyára maga is leterítette subáját, és imádkozott az “erdő mellett”, mielőtt leszállt az éjszaka. A szentmisét Kacsik Árpád plébánossal Beer Miklós megyéspüspök, az egyházzene referense mutatta be, aki a sokaságot a zeneszerző keresztény gondolkodásának, alkotóművészetének méltatásával arra buzdította, hogy őrizze meg a múlt jövőbe segítő iránytűjét. A Psalterium Hungaricum (Magyar Zsoltár) énekegyüttes Arany János vezetésével, ifj. Fasang Árpád – volt UNESCO-nagykövet, az emlékezésben fáradhatatlan művész – közreműködésével Kodály Magyar miséjét énekelte, míg előtte Fasang László orgonaművész improvizált azon a harmóniumon, amelyen hajdan Kodály Zoltán mint “segédkántor” játszott.

Bónis Ferenc előadása

Az ünneplők között számos magyar közéleti személyiség fohászkodott egy tisztább erkölcsű, értékbecsülő Magyarországért, köztük Mádl Ferenc (volt) köztársasági elnök és felesége, Dalma asszony. Ott volt Kodály Zoltán özvegye, s szellemével bizonyára maga a zeneköltő, akiről halálakor írta Keresztury Dezső, a jó barát: “Boldogabb volt ő, ki visszatekintve is előre nézett; (…) s él, mig nemzet él e hazán.”

A hangversenyt bevezető Stuller András polgármester szavai, majd Bónis Ferenc közvetlen hangú Kodály-méltatása, a “magyar nemzeti géniusz” és a Mátra kapcsolatát hangsúlyozó gondolatsora főhajtás volt a bérctetőn. Mindez, és e sorok írójának alkalomra írt verse azt az egységet fogta össze, amely élet, szépség és alkotás szövetségében a nemzeti értékeknek engedelmesség – a zene jegyében.

(tóth)

További képek az ünnepségről.
Kodály emlék-koncert Galyatetőn
Június 24

M E G H Í V Ó
A Galytetői Római Katolikus Kápolnában

2007. június 24.-én, 15 órakor

ÜNNEPI SZENTMISE

Kodály Zoltán születésének
125. évfordulója alkalmából

Szentbeszédet mond:
Beér Miklós váci megyéspüspök,
Közreműködik:
a Psalterium Hungaricum kórus
vezényel:
Arany János

Közreműködnek:
Fassang László (harmónium)
Fasang Árpád (harmónoum)
Fasang Zoltán (fuvola)
Fasang Eszter (hegedű)
Fasang Éva (nagybőgő)

A szentmise után a kápolna előtti szabad téren
egyesített kórushangverseny
Közreműködenek:

Cardinal Mindszenthy Kórus, Miskolc, Debreceni Maróthi Kórus, Komlói Pedagógus Kórus, Gyönygyösi Városi és Pedagógus kórus

Vezényelnek: Gergely Péter Pál,
Kéry Mihály, Rozgonyi Éva, Dr. Szabó Szabolcs, Kalocsainé Csillik Mária,
Mohayné Katanics Mária

Régi új reptér a Mátrában
Április 29.

Ha kitart az az óriási lelkesedés ami a mai Hasznosi repülő napot eredményezte, akkor a Mátra hamarosan egy újabb csodálatos környezetben lévő sport repülőtérrel gyarapodik.

A már már feledésbe merült, és teljesen elgazosodott Hasznos fölötti Gombás-tetőn lévő hajdani sport repülőtér április végére szorgalmas kezek munkája nyomán ismét olyanná vált hogy rajta egy felejthetetlen légi bemutatót is lehetett rendezni. Jelen volt Tóth Ferenc vitorlázó mürepülő világbajnok, és Veres Zoltán motoros műrepülő európabajnok. Bemutatójuk itt látható.